Защо е важна закуската?

Закуската е храна за тялото и ума

Освен, че е важно децата да закусват всеки ден е важно и какво закусват. Подбирането на храни богати на фибри, протеини и без добавена захар спомагат за повишаване на вниманието, концентрацията и засилват способността за запаметяване.

Деца, които закусват много по-лесно усвояват калция и всички важни витамини. Редовното хранене и започването на деня със закуска, помага за запазване на здравословното тегло, ниски нива на холестерол и по-малко отсъствия от училище.

Хайде да направим закуска!

Хубаво би било ако всяка сутрин можехме да сервираме пълнозърнеста закуска, със свежи плодове и нискомаслено мляко. Естествено нещата се случват по малко по-различен начин в обикновените семейства, когато трябва да се пребориш със сутрешния хаос покрай децата.
Ето няколко практични съвета, които ще ни помогнат да приготвим закуска, дори когато времето ни притиска а децата мрънкат или припират да излизат.
– Осигурете си достатъчно здравословни и полезни проудкти
– Пригответе каквото можете от вечерта – подредете чашите и чиниите, пригответе плодовете и зеленчуците
– Станете десетина минути преди децата
– Позволявайте на децата да се включват, когато всичко е почти готово и не предполага много размотаване
– Винаги имайте бързи алтернативи под ръка – свежи плодове, пълнозърнести бисквити, кекс с ниско съдържание на захар, понякога дори кофичка кисело мляко с плодове или домашно сладко е добро решение
Ако децата не са гладни веднага след ставане, опаковайте им закуската, така че да могат да я изядат малко по-късно – на път в колата, автобуса или дори след първия час. Свежи плодове, ядки или сандвич са питателна, вкусна и лесна за приготвяне закуска, която децата лесно могат да вземат на училище.
Хубаво е да имате предвид и какви закуски са на разположение около училището. На малките деца се полага безплатна закуска, която е съобразена с детското меню, но ако предпочитате може вие да приготвите закуска на детето. Разберете какво се продава в близките магазини и заведения и къде ходят децата. Не може да спрете детето да ходи с другите до училищната лавка, но ако то не е гладно едва ли ще прояви някакъв интерес към предлаганите закуски. Въпреки това винаги е полезно да говорите с детето какво е добра и питателна закуска и какво би следвало да избягва.

Страница 2 от 3123

Вашият коментар