Защо е важна закуската?

Всички сме чували, че закуската била най-важното хранене за деня. Дори в тази сентенция да има някакво противоречие е безспорно, че закуската е важен елемент в режима за хранене особено на децата. Как обаче да убедите спящи и сънливи деца, които се опитват да изкрънкат само още няколко минутки в леглото, да закусят преди училище?

Дори вие самите да имате изградени навици да закусвате, макар и малко, сутрин много трудно е да предадете този ред на децата си особено, когато всички бързат за училище, а вие за работа.

Защо закуската е наистина важна?

Закуската е първото презареждане с енергия за тялото през деня. Децата, които закусват ежедневно се хранят значително по-здравословно от другите и са физически по-активни от връстниците си – две условия за правилно развитие и тегло.

Защо закуската е наистина важно ядене?

Наистина ли закуската е най-важното ядене за деня?

Пропускането на закуската кара децата да се чувстват отпуснати, уморени и дори раздразнителни. Сутринта тялото на детето има нужда от енергия за да започне деня и да се възстанови от липсата на храна през последните 8 до 12 часа по времето на съня. Настроението на детето, неговата работоспособност и енергичност в голяма степен зависят от набавянето на необходимите калории от сутринта.
Закуската също е важен фактор за поддържането на здравословното тегло за възрастта. Сутрешното хранене дава началото на метаболизма – процесът, при който тялото превръща храната в енергия. Метаболизмът е начинът на тялото да изгаря излишните калории.

Доказано е, че хората които не закусват, често консумират повече калории през деня и са по-склонни към затлъстяване. Причината е съвсем проста – пропускайки закуската, тялото бърза да навакса необходимите калории още преди обяда. Обикновено децата наваксват това с енергийни десерти и други висококалорични храни или пък просто преяждат на обяд.

Страница 1 от 3123

Вашият коментар