Похапването след училище

Направете списък с желаните алтернативи

След като сте наясно защо и по кое време детето следва да се храни помислете с какво да утолите глада му вместо да го принуждавате да търси вафли, чипс, шоколадови десерти… да, да, всички неща, които „не трябва” да се ядат и въпреки всичко ги има в „онзи шкаф”. Направете списък със здравословни храни като включите достатъчно голям избор от плодове и зеленчуци. Естествено парче кекс или дори домашно пържени картофи са просто необходимост.

Поговорете с децата за здравословното хранене. Опитайте се да го пречупите през призмата на важните за тях неща – да изглеждаш и да се чувстваш добре, да имаш енергия и да не ти се спи през деня. Когато децата осъзнават ползата от здравословната храна, без това да им бъде натрапвано като сухи факти, те са по-склонни да приемат избраното от вас меню. Всъщност, добра идея е заедно да отидете в магазина и да изберете храните, които да са за следобедна закуска или просто за похапване между храненията. Обръщайте внимание на етикетите и научете детето си да различава съдържанието на протеини, фибри, калций и други важни вещества.

Направете здравословната храна лесен избор

Не очаквайте децата, особено тийнейджърите, да се откажат лесно от навиците си. На тази възраст здравословната храна е нещо, за което рядко си струва да се тревожиш, особено ако си гладен и те чакат далеч по-интересни забавления. Ключът е в това, че децата ядат каквото им е под ръка. Нашата задача е да направим здравословната и предпочитана от нас храна, по-достъпна – в чантата им за училище, вкъщи, в раницата за спорт или колоездене.

Ако сте у дома, когато детето се прибира лесно можете да контролирате какво яде. Хубаво е заедно да приготвите нещо за хапване, така то ще се чувства съпричастно и ще придава по-голяма важност на храната. По-големите деца често предпочитат сами да си приготвят храната, затова пригответе им достатъчно съставки и прости инструкции ако това е необходимо.

Ако отсъствате и детето се прибира само, погрижете се да има приготвена храна с прости инструкции как да си я стопли. Понякога само приготвянето на порцията и указанията да я стопли в микровълновата вършат повече работа от дълга и напоителна лекция за ползата от домашно приготвеното ядене.

Независимо от възрастта на детето осигурявайте следобедна закуска – кекс, домашни бисквити, плодове и зеленчуци. Когато детето се прибере от втора смяна в училище също е хубаво да предвидите нещо за хапване. Това може да бъде както нещата за следобедна закуска, така и лека салата дори когато вечерята е почти готова.

В случаите, когато не се очертава да вечерята скоро пригответе на детето сандвич, парче пица, салата с топено сирене или нещо, с което ще му осигурите достатъчно калории за да засити глада си до същинското ядене.

Страница 2 от 212

Вашият коментар