Похапването след училище

„След малко ще вечеряме!”
„Пак си ял вафла!”
„Стига си се тъпкал с глупости!”

Даже преди да са измили ръцете след училище децата често нападат кухнята или „онзи шкаф” в търсене на нещо за ядене. Обикновено то е точно от нещата, които са нездравословни, абсолютно нежелани преди вечеря и естествено ние самите сме купили.

яденето след училище

похапване след училище

Истината е, че с годините децата започват да се хранят по-рядко през деня, но няма нищо странно в това, че са гладни след училище. Обикновено за учениците втора смяна, обядът е ранен – понякога дори преди дванадесет ако им се налага да пътуват до училище. След това, ако пропуснат да хапнат нещо в голямото междучасие, часовете се проточват до шест и половина или дори до след седем.

Според възрастта на детето и според ежедневните му ангажименти, за родителите е доста трудно да контролират какво ядат децата в късния следобед. Чипсове, вафли, енергийни десерти, шоколад, сладолед (дори през зимата!), солети, гризки или просто каквото попадне стига да е сладко и калорично. Тези хранителни навици бързо увреждат хранителния режим на децата. За да предотвратим това трябва да спазваме някои прости правила.

Разпределете времето

Поставете се на мястото на децата си и направете график на храненето им за един обичаен ден. За по-малките има осигурена следобедна закуска в очилище, но след четвърти клас? Същевременно, даваме ли си сметка кога децата ни обядват? А какво всъщност обядват? Възможно ли е изобщо да не обядват? Ако успеем да установим това, ще разберем дали, защо и най-вече колко гладни са децата, когато се приберат след училище.

Страница 1 от 212

Вашият коментар