Как да нарежем лук без сълзи?

Обожавам готвеното с лук. Като и при много други, рязането на лук обаче предизвиква дискомфорт и у мен. В момент на поредния рев върху глава лук реших да тествам всички възможни начини, които да ми помогнат да режа лук без сълзи или поне без да рева като магаре.

За да бъдат „експериментите” ми базирани на някаква научна основа въведох няколко правила, които да следвам. При всеки тест рязах лука по един и същи начин. След тестването на всеки метод си измивах ръцете, проветрявах и напусках кухнята за няколко минути. Оставях очите си да починат около половин час преди да започна със следващия метод. Всъщност ми отне два дни да проведа всички опити за да съм сигурна, че очите ми не са раздразнени от лука по време на някой от експериментите.

Рязане на лук под въздушна струя

рязане на лук и духане

рязане на лук под въздушна струя

Да поставиш дъската за рязане под струята на вентилатор звучи като лесно изпълнимо и доста разумно решение. Въздушната струя ще отведе изпаренията на лука далеч от очите. В резултат на опита обобщавам резултата:

  • Ниво на дразнене и сълзи: Почти безболезнено. След около минута и половина рязане, почувствах само леко парене около очите. Усещането стана малко по-силно няколко минути след като приключих с рязането, но нито за момент не почувствах насълзяване
  • Леснота за изпълнение: Направо супер. Просто ви трябва някакъв вентилатор, който да отвежда изпаренията на лука далеч от очите ви.
  • Заключение: Работи! Цял нарязан лук без нито една сълза, въпреки това лекото парене може да бъде дискомфортно, ако ви се налага да режете повече лук или очите ви са по-чувствителни тъй като вентилаторът не може да отведе абсолютно всички изпарения.
Страница 1 от 1212345...10...Последна »

Вашият коментар