7 причини да предпочетем ниско въглехидратна диета пред нискомаслена

4 Ниско въглехидратната диета увеличава HDL холестерола

Нивата на HDL холестерола (наричан „добър” холестерол) е важен превентативен фактор за риска на сърдечно съдовите заболявания.

Казано с прости думи, HDL транспортира холестерола от кръвоносните съдове на тялото към черния дроб за преработка и повторна употреба или за изхвърляне от организма.

Друг важен ефект от ниско въглехидратната диета е увеличаването на HDL холестерола, докато при нискомаслената диета тенденцията е увеличението да е по-малко или дори да има спад.

Нивото на HDL холестерола е важен маркер за инсулинова резистентност, метаболичен синдром и риск от сърдечно-съдови заболявания (9, 10)

Следоватено, ниско въглехидратната диета трябва да бъде много по-добра за сърцето и цялостното здравословно състояние, въпреки че ниско-маслената диета се препоръчва значително повече

Ниско въглехидратната диета е много по-ефикасна за увеличаване на нивата на HDL холестерола в сравнение с ниско-маслената диета, която в някои случаи дори би могла да понижи нивата на „добрия” холестерол.

5 Подобрява нивата на LDL холестерола

Концентрацията на LDL, или често наричан „лош” холестерол, е един от рисковите фактори, който не изглежда да се подобрява съществено при ниско въглехидратните диети. Има доста частни случаи тук, и в някои случаи LDL холестерола дори леко се повишава при ниско въглехидратната диета.

В действителност, картината е малко по-комплицирана отколкото повечето хора приемат. Има повече от една форма на LDL. Преди всичко, ние имаме малки, плътни LDL молекули, които можем да си представим като желирани топчета. Те се окисляват лесно и проникват през стените на артериите.

Добър HDL и лош LDL холестерол

Разликата между добър и лош холестерол

Освен това, ние имаме и големи, меки LDL молекули, които са по-скоро като космати топки памук. Те не се отлагат в артериите и не са причина за сърдечно-съдовите заболявания.

Един важен рисков фактор е дали LDL молекулите са предимно от малките (тип В), твърди молекули или от големите, меки молекули (тип А). Малките, твърди са лошите, а големите и меките са от добрите (11, 12, 13)

При ниско въглехидратната диета, тези стойности се променят от тип В (лоши) към тип А (добри).
В края на краищата, въпреки че посредством ниско въглехидратна диета не се постига реално намаляване на общите нива на LDL холестерола, молекулите на LDL холестерола се превръщат в доброкачествени (14 , 15)

Доколкото ниско въглехидратната диета не намалява нивата на LDL холестерола, тя подобрява формата на молекулите, така че те да са по-малко вредни
Страница 2 от 3123

Вашият коментар